Det lille barns vigtige tarmflora

Tarmfloraen og barnets første 1000 levedage

I løbet af vores første 1.000 dage af livet vokser og udvikler hjernen, kroppen og immunsystemet betydeligt, og vores vækst er hurtigere end på noget andet tidspunkt i vores liv. I vores første ni måneder går vi fra to celler til en nyfødt, der måler omkring 50 cm i længden og omkring 3 kg i vægt. Mellem fødslen og tre års alderen fordobles kropsstørrelse og vægt hele fem gange.

Tarmfloraens tre udviklingsfaser

Ved hjælp af den såkaldte gensekventering, når man analyserer alle de gener, der forekommer i en organisme (inklusive bakterier, svampe, vira osv.), har forskerne kunnet konstatere, at udviklingen af ​​tarmfloraen foregår i tre adskilte faser:

  • Udviklingsfase (3 til 14 måneder)
  • Overgangsfase (15 til 30 måneder)
  • Stabil fase (31 til 46 måneder)

Mikrobiel etablering

Tarmfloraen etableres og udvikles gradvist i forskellige stadier i løbet af disse 1.000 dage. Mangfoldighed og sammensætning af tarmfloraen påvirkes af flere faktorer.

  • Moderens mikrobiom – Siger mod moderens bakterieflora i skede og tarm.
  • Fødselsmåde - Børn født ved kejsersnit får bakterier fra moderens hud i stedet for moderens skedeflora og tarm, hvilket påvirker hvilke familier der etableres.
  • Om barnet bliver ammet eller ej - Modermælken afspejler moderens tarmflora og indeholder desuden vigtige stoffer for den mikrobielle etablering i barnet.
  • Den tidlige kost – Ligesom i alle andre dele af livet er det vigtigt med en varieret kost.

Bakteriel artsrigdom skaber den rette mangfoldighed

Den første kolonisering af tarmen finder sted under fødslen, når barnet kommer i kontakt med skedefloraen og moderens tarmflora, hvilket fører til etablering af mikrobiel diversitet af forskellige bakterieslægter, hvor Lactobacillus og Bifidobacterium danner grundlaget.

Tarmfloraen hos børn født ved kejsersnit bliver i stedet først koloniseret af bakterier fra moderens hud, hvilket gør den mindre varieret og med færre beskyttende bifidobakterier end tarmfloraen hos børn født vaginalt.

Den beskyttende modermælk

Amning har også stor betydning for udviklingen af ​​en varieret tarmflora. Forskning viser, at modermælkens bakteriesammensætning afspejler moderens tarmflora, og at tarmfloraen hos ammede babyer har bedre beskyttelse mod mave-tarminfektioner og allergier.

Modermælk indeholder desuden en række vigtige stoffer, der beskytter det nyfødte barn mod infektioner og andre sygdomme. Modermælk giver næring til tarmfloraen i form af oligosaccharider, såkaldte HMO (Human Milk Oligosaccharides), som fremmer etableringen af beskyttende bifidobakterier.

De rigtige bakterier er essentielle

Den rette bakterier og mikrobiel artsrigdom i tarmfloraen er helt afgørende for vores sundhed gennem hele livet og mangel på disse kan skabe problemer som øget etablering af patogener (sygdomsfremkaldende bakterier), mikrobiel ubalance (dysbiose), øget risiko for funktionel lidelser og øget risiko for kroniske sygdomme.

No items found.
Lær mere om maven

Hvorfor det er vigtigt at spise mælkesyrebakterier

Dårlig kost og en livsstil med høj stress udsætter tarmfloraen for store udfordringer. Man ved i dag, at artsrigdommen og mængden af ​​bakterier i tarmfloraen er påvirket af, hvordan vi lever, og hvad vi spiser, og at jo større artsrigdommen i tarmfloraen er, jo bedre modstandsdygtighed har vi over for sygdomme og ubalance.

Lær mere om maven

Det lille barns vigtige tarmflora

Tarmfloraen etableres og udvikles gradvist i forskellige stadier i løbet af disse 1.000 dage. Mangfoldighed og sammensætning af tarmfloraen påvirkes af flere faktorer.

Lær mere om maven

Mikroorganismer och probiotika

Ordet probiotika blev opfundet allerede i 1965, men kommer oprindeligt fra det græske og betyder "for livet". Verdenssundhedsorganisationen WHO har senere defineret ordet og dets betydning...

Lær mere om maven

Sikker overlevelse og patenterede beskyttelsesteknologier

Mælkesyrebakteriers egenskaber og aktivitet afhænger af deres levedygtighed i værtens mave-tarmkanal, hvor de primært virker.

Lær mere om maven

Urolig mave

Forstyrrelser i mave-tarmkanalen - eller "urolig mave" - ​​er desværre et udbredt problem i dag.

Lær mere om maven

Om tarmen og mikrofloraen

Tarmen er grænsen mellem kroppens yder- og inderside og også kroppens vigtigste område for kontakt og udveksling.

Lær mere om maven

Om mælkesyrebakterier

Mikroorganismer findes overalt på jorden og i både mennesker og dyr. I alt vandet, i luften vi indånder og i den mad vi spiser.

Lær mere om maven

Ballonmave, oppustet og luftig er langt de mest almindelige maveproblemer hos svenske kvinder.

Ballonmave, oppustet og luftig er langt de mest almindelige maveproblemer hos svenske kvinder.

Lær mere om maven

Karakterisering viser bakteriestammernes særlige egenskaber.

Der findes mange forskellige stammer af fx Lactobacillus acidophilus, men de har ikke alle de samme egenskaber, men påvirker deres miljø på forskellig vis.

Lær mere om maven

Vores producenter

I 1934 blev Institut Rosell grundlagt af mikrobiologen Dr. José Maria Rosell og Dr. Edouard Brochu og står i dag som pionerer for udviklingen af ​​probiotika i verden.